Thursday, April 21, 2016

SamTilla Finale 20 February 2016


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ


20 February 2016

Taraaa abang iols dah kahwen. Siapa abang iols tu?? Ok2 bukan abang kandung pun tapi sebab iols FC dia maka dia iols anggap cam abang la. Panggil pun abang kan. So Kire cam abang iols la. 

Siapa yang iols cuba maksudkan? Tentu2 la iols ni ada 2FC je kalau X NN (NadiyaNisaaFc ) harusla Shaheizy Sam ( The Magician Family)
Memandangkan iols X dapat join 2 event abang di Penang n KL maka iols dapat jemputan dari TMF untuk finale wedding samtilla. Nasib X jauh kat Shah Alam je. Siapa dapat pergi confirm Xkan lepaskan peluang. 
Alhamdulilah segalanya berjalan dengan lancar. 
Xmoh type bebanyak meh iols share pic. Biala pic menceritakan segala2nya. 







Harusla kami ber3 adakan. Iols jenis X kan tinggalkan orang2 kesayangan iols. Btw lelove tu sebagai crew time wedding samtilla. Tu sebab muka kepenatan + pakai baju sponsor. 



Tuesday, April 19, 2016

Hi 5 Backpackers Malaysia Krabi


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ


Hai hai hai 
Hari curi masa sikit sementara boss duk kat dalam tu. sebelum mood payroll sampai yang boleh kecundangkan mood iols sampai ke malam hari. Baik iols cuba mengisi masa dengan update story morry iols yang tergantung lamanya. 
Percutian pertama untuk tahun 2016. Mungkin sebab kewangan X mengizinkan  nak holiday jejauh jadi iols menjejak kaki ke sempadan Thailand sekali lagi. Yang ke berapa kali tak payah cakapla. Sampai iols dah hafal setiap ceruk jalan kat sana. Kali ni perjalanan iols bersama Lelove dan rakan2. Siapa mereka?? Depa ni la kekawan yang join iols g Bangkok beberapa tahun lepas. Cuma ada sikitla muka yang berbeza. 

24 February 2016 

Kali ni perjalanan kami secara backpackers. Dari Kuala Lumpur menaiki keretapi (12am 25/2) dan sampai ke station keretapi Hatyai kul 1030am (waktu Malaysia) 
Sampai je di Hatyai destinasi pertama mencari van ke Krabi. Iols sarankan kalau nak cari van ke Krabi janganla cari yang berdekatan KTM coz ya ampun mahal gile. Biar jalan jauh sikit asalkan puas hati dan menjimatkan. Iols dapat pergi balik hatyai krabi - krabi hatyai seorang rm60
Selesai mencari ticket terus cari makanan. Sepanjang perjalanan tak makankan. Banyak masa dengan tidur. Lebih kurang 130pm perjalanan ke Krabi bermula. 
630pm (waktu Malaysia)
Cam biasa iols dari Malaysia dah booking hostel untuk mengelakkan bilik penuh. Booking punye booking terpikat dengan salah 1 hostel "Slamber party hostel" yea iols memang booking hostel kata pun backpackers kan so tak perlula di issuekan hotel murah ke mahal. So sambung balik cerita pasal Hostel slamber party. Sampai je di sana iols la yang masuk nak checkin sekali minah saleh ni cakap dia tak dapat booking dari iols. Bukan salah iols la sbenarnya tapi pihak booking.com tak anta email kat depa ni. Di jadikan cerita sedih bilik depa ni da pun penuh. Tapi atas tujuan yang baikkan.  Allah permudahkan segalanya. Alhamdulilah. Kami dapat hostel aonang backpackers yang lebih selesa dan murah. Semalam rm30 seorang. 
Pada sebelah malam nya kami free and easy. Takde plan selain cuci mata di night market aonang. Jalan punya jalan tak sedar hampir hujung night market kami sampai. Hambek time nak balik terpaksa naik tuktuk. Mau tercabut kepala lutut nak bjalan sampai ke hostel balik. 


26 February 2016. 

Seperti yang dirancangkan pagi ini perjalan pertama kami ke Emerald Pool. Kali ni pun iols naik motor. 70km sehala mau X kematu buntot weall. Tapi bila jalan reramai syokkan. Apala sangat bukan selalu sekali skala nak rasa nikmat naik motor tempat orang. So far lelove yang tunjuk jalan.  Gile X gilela dia baru 2 kali pergi dan ini kali ke 3 perjalanan ke Emerald Pool tapi lelove dah hafal jalan. 


Setelah selesai berendam dekat Emerald Pool dah jelajahi tiger ape tah iols pun lupa. Dah berpusing 2-3kali night market krabi. So tamatla perjalanan untuk hari ini. Memasing balik hostel cam lupa daratan. Kepenatan. 

1 March 2016

Seawal 730am kami menunggu van membawa kami ke islands hopping. But tak luck mungkin sebab air bgelora. Maka perjalanan masih di teruskan. 
Kali ini kami ambik long tail memandangkan bayaran speed boat dah mahal dan ada yang rasa kurang ke mampuan jadinya kami bersepakat naik long tail. Tetapi long tail kami is private. So ikut sukala nak berenang 1 tempat tu berapa lama. 


Selesai sudah activities kami untuk hari ini. Perjalanan seterusnya ke night markets aonang untuk membeli belah menambah apa yang tak cukup. Alhamdulilah selesai perjalanan kami untuk tahun 2016. 


Btw nak share sikitla. Tunjuan kami ke Krabi bukan berjalan semata2. Kami ada plan nak buat video ala2 cam omputeh. Yang berminat mai la klik link di bawah. 

https://www.youtube.com/watch?v=r9TsCqJXEIo







Friday, January 29, 2016

Last Day at Hatyai Town


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ


Sambung lagi. Bosankan. Nak buat camne kata pun percutian 9ari tapi takde la nak update semua cerita tu. 

Day 3 still kt Hatyai. Bila nak ke Krabi pulak nie?? Ongkos makin berkurangan. So perjalanan hari ke 3 banyak di habiskan di Bandar Hatyai sambik cuci mata dan poket. Banyak gak tempat yang kami pergi semua dari Mr. google. Tapi banyakla juga tempat yang mahal harganya. So better beli ole2 untuk bawa balik Malaysia beli kat bazar berbandingkan belikan lorong2 gelap. Dan saya memang terel bab minta discount. Ehh masuk bakul sendiri nampak. Well bukan saya cakap tapi kebanyakkan yang pergi holiday ngan saya memang sendiri buat pengakuan. Bukan kedekut tapi selagi boleh berjimatkan? 
Kalau fridge magnet 4 sama dengan 100bath kenapa tak cuba nasib 5 untuk 100bath ala2 free gift kan. Nampak tak kat situ penjimatan? Bab nak beli bj besar2 cam untuk mak bapak kite jangan lupa mention untuk orang tua sebab dorang akan rasa kesian mungkin boleh bagi lagi murah. Yes!! Peranan dan cara bercakap itu penting. Sweet talker pun sweet talker la. 


Btw hari ke 3 kami di Hatyai time adalah hari kebangsaan di Malaysia. Jadi dengan gigihnya salam perantauan la konon kami ucapkan Selamat Hari Merdeka untuk semua rakyat Malaysia. Alhamdulilah Malaysia masih aman. 



Perjalan di teruskan di bandar Hatyai. Setelah puas berjalan seperti biasa balik hotel lebih awal dari hari biasa memandangkan esok kami nak berangkat ke Krabi. 



P palang S : Krabi story morry be continue soon 



Alhamdulilah congratulations anakda Mama Puteri NurThaqeefah Shahidah



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ


Bila tengok kejayaan adik kesayangan hampir terlupa dengan kejayaan anak sendiri. Bukan terlupa yang kejayaan itu tapi hampir terlupa untuk di kongsikan di dalam dairi kesayangan saya. 

Alhamdulilah dengan kejayaan orang2 sekeliling saya yakin ada rahmat yang Allah telah tetapkan. Anak saya "Puteri NurThaqeefah Shahidah" seorang pelajar yang sangat active di sekolah. Baik suka bola jaring, merentas desa atau kebudayaan. Sebagai mama saya hanya menberi semangat dan sokongan. Selagi dia termampu saya tak pernah menghalang tetapi dengan syarat. Ok saya  seorang yang garang. Sangat garang. Masukla segala activiti sekolah asalkan pelajaran tidak di abaikan. 
Alhamdulilah syukur kepada Allah. Even anak saya wakil sekolah untuk MSSD untuk merentas desa dan bola jaring dan merangkul pingat yang membanggakan. Mewakili sekolah untuk wakil selangor dalam bidang Kebudayaan. Alhamdulilah anakda saya berjaya membawa pulang "persembahan terbaik, Pakaian tercantik dan merangkul tempat pertama dalam 25sekolah yang terpilih. 

Dalam segala kejayaan semua itu saya dengan berbesar hati anak saya dapat tempat pertama untuk tahun 4 dalam peperiksaan. Ya Allah, hanya padamu ku bersujud. Engkau makbulkan segala doakan untuk anak tersayangku. 
Tiada yang dapat saya katakan pada semua di umumkan hanya air mata sebagai tanda bersyukur dengan kejayaan anak kandung sendiri. Alhamdulilah terima kasih Ya Allah. 




Congratulations sisterhood


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ



Throwback cerita 26 January 2016
Tiada apa yang ingin di sampaikan melainkan merasa gembira dengan kejayaan insan2 yang saya sayang. 
Semoga kejayaan kalian akan berkekalan di dunia dan akhirat. Aamiin. 

To my dearest sister Puteri NurKhaireeyah 

I'm so proud of you sayang. 
Congratulations for your Bachelor in Hospitality and Tourism Management. 





Friday, January 15, 2016

New Year with Besties


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُ


Hampir 4bulan saya Tak update blog kesayangan. Mood nak update kejap datang kejap tak datang. Jadi saya ambik jalan singkat untuk berhenti seketika update blog kesayangan. 

Tak bermakne tak update blog saya tak tengok trafik blog kan. Mana la tahu ada yang still rajin nak stalker. 
Btw setengah bulan telah kite lalui tahun baru. Dan offcoz la saya takde wish pun "Happy New Year" tapi saya still celebrate NY bersama Besties. Takda pun yang menarik cuma kami adakan "shellout" together. Tq Mimi sudi masakkan untuk kami. 






Dengan makanan yang ada. Alhamdulilah rezeki datang lagi bila boss im suh ambik makanan yang da siap di masak untuk menambahkan makanan kami. 
Alhamdulilah rezeki jangan di tolak. Musuh jangan di cari. 



Selesai makan borak punya borak, gosip punya gosip tetiba semua nak buat kerja gile. Nak berenang di malam hari. Malangnya X sampai setengah jam security datang halau kami balik. Hahahah part ni paling lawak coz time tu memasing dalam kolam renang. 
Dalam terpaksa kami redha even malam NY kan ape la salah bagi peluang. Masuk rumah naik atas memasing mandi n salin baju. Now operasi makan untuk kali ke berapa saya pun tak pasti. 
Bak kata orang selagi de makanan depan mata selagi tu la nak mengunyah. 

Bila jam menunjukkan kul 5am maka nak balik umah memasing pun dah tak mampu so memasing berlending depan tv sambil layan mata. 

Activity berenang tak habis di malam hari seawal pagi kami dah berenang ke dalam kolam. Nasibla depan umah je. 
Nie la namenya bila kami jarang berjumpa. Memasing busy dengan urusan sendiri. Sekali jumpa sampai lupa jalan balik rumah sendiri.


P palang S : doakan saya supaya diberi kesihatan yang baik dan mood rajin saya nak update blog nie. See you soon.